// غذاهای سنتی شیراز | آشا سیر پارس _ تور های نوین _ مجری 30 استان ایران

 

جوجه کباب، چلو کباب، کوبیده، پیتزا، مرغ سوخاری یا حتی یک غذای عربی! مطمئنم شما هم از صرف غذاهای تکراری و بعضا عجیب و غریب که خیلی هم با ذائقه ایرانی تان هماهنگ نیست، دل خوشی ندارید. اگر اهل ریسک کردن برای کسب تجربه های جدید هستید خوردن غذاهای جدید یکی از ساده ترین راه هاست.
غذاهای شیراز
علاوه بر این غذاها گنجینه های ارزشمندی هستند که آداب و رسوم و فرهنگ کهن، اصیل و آبا و اجدادی مان را زنده نگاه می دارند. این بار در سفری کوتاه سری به گنجینه پرارزش غذاهای محلی می زنیم تا هم یک غذای خوشمزه صرف کنیم و هم شهر را از زاویه دیگر ببینیم و چه جایی بهتر از شیراز، عروس خوشنام شهرهای ایرانی.
غذاهای شیراز
در سفر این باره به استان فارس گرچه در میان غذاهای سنتی استان، شیراز بر سکوی اول است اما گوشه گوشه این استان پهناور پر از غذاهای خاص و بومی خوشمزه است. اگر در سفر به شیراز به دنبال غذاهای سنتی شیرازی هستید و یا به دنبال بهترین غذای سنتی شیراز می گردید
غذاهای سنتی شیراز
انواع پلوهای شیرازی

باورتان نمی شود که شیرازی ها تا چه حد در درست کردن پلوهای مختلف و خوش آب و رنگ، متبحر و خلاقند. این خلاقیت در لیست بلند بالا و متنوع پلوهای شیرازی کاملا مشهود است. پلوهای که فستیوالی از رنگ و عطر را به راه انداخته اند.
 

• کلم پلو
یکی از همان پلوهای معروف و مشهور شیرازی که حالا نامی آشنا برای بانوان ایرانی است کلم پلو است. کلم پلوی اصیل و خوش عطر شیرازی ترکیبی از مواد تازه است و همین تازه بودن مواد اولیه یکی از رمز و رازهای خوش عطر و طعم بودن آن است. برنج ایرانی، ترخون، جعفری، شوید، تره، ریحان، کلم قمری، گوشت چرخ کرده گوسفندی، زعفران، آب نارنج، آرد نخودچی و نمک و فلفل و زردچوبه ترکیبات تشکیل دهنده کلم پلوی شیرازی هستند. بهتر است برای داشتن یک کلم پلوی خوشمزه کلم را حسابی مزه دار کنید.
پاچه پلو
• پاچه پلو

یک پلوی جالب با نامی جالب تر، پاچه موجود در نام این پلو، شنونده را به یاد کله پاچه می اندازد. شاید تصور این که بتوان با کله پاچه هم پلو بار گذاشت کمی گیج کننده باشد. اما نگران نباشید این پلو مزه بسیار دلچسبی دارد. مواد تشکیل دهنده پاچه پلو شیرازی عبارتند از: برنج ایرانی، گوشت گوسفندی دم سینه، کشمش، لپه، زعفران و سرکه شیره. این غذا در شیراز پای ثابت صبحانه زمستانی شیرازی های خوش ذوق است. شیرازی ها پاچه پلو را با نان سرو می کنند.

• پلو اسفندی
نام برخی از غذاها عجیب به نظر می رسد پلو اسفندی هم یکی از همان غذاهاست. پلو اسفندی متعلق به بخش آباده استان فارس است. گوشه گوشه استان فارس پر از آداب و رسوم جذاب است. یکی از همین آداب و رسوم در میان مردم آباده پخت پلویی در اوایل اسفند ماه است. پلویی که به پلو اسفندی شهره شده است از ترکیب هفت نوع حبوبات و چندین نوع ادویه تهیه می شود. برخی مردم این ترکیب را به صورت آش نیز طبخ می کنند. ترکیبات این پلوی تاریخی و معروف عبارت است از: گوشت گوسفندی، عدس، لوبیا سفید، نخود، ماش، جو، گندم، برنج، پودر میخک، پیاز داغ، کره نمک و فلفل است. ادویه مخصوص این پلو ترکیبی از پودر گل سرخ، زیره سبز، دارچین، زنجبیل، هل و جوز هندی به صورت پودر شده است. به یاد داشته باشید طبخ این غذا تبحر زیادی می طلبد.
شکر پلو
• شکرپلو
کام شیرین مردمان خوش صحبت و مهربان شیرازی حتی در غذاها و پلوهایشان نیز به چشم می-خورد. شیرازی ها به مزه شیرین غذا بسیار علاقمندند و اغلب غذاهای سنتی و محلی شان شیرین است. شیرین پلو که یار دیرین قیمه در شیراز است از آن دست پلوهای محبوب است که در مجالس شیرازی ها حسابی پرطرفدار است. برای تهیه این پلو خوشمزه و البته شیرین و اعیانی برنج را از چند ساعت قبل می خیسانید. شکر را با آب و زعفران به صورت شهد در می آورید و برنج را داخل آب ریخته و به آن زردچوبه اضافه می کند. بعد از آبکش کردن برنج قبلا از دم گذاشتن آن بر روی برنج لایه به لایه از مخلوط شهد می پاشید. بعد از دم کشیدن غذا آن را با خلال پسته و بادام و خلال نارنگی شیرین تزیین می کنید. می توانید شکرپلو را با تکه های مرغ سرخ شده و یا گوشت بره هم سرو کنید.
رب پلو
• رب پلو
یک پلو ساده اما مقوی و مغذی. در بهشتی همانند شیراز، میوه بهشتی همانند انار باید حسابی پرطرفدار باشد. شیرازی ها در غذاهای بسیاری از انار البته در صورت های مختلف استفاده می کنند. برای تهیه این پلوی خوشمزه و ساده شما به برنج ایرانی، رب انار، گردو، کشکش، شکر، پیاز داغ، روغن و نمک و فلفل احتیاج دارید. بعد از نیم پز شدن برنج مخلوط رب انار و شکری را که با کمی آب جوشانده اید به برنج اضافه می کنید. حالا پیاز را خلالی و سرخ کرده کشمش و گردو را نیز کمی با آن تفت دهید. بعد از کشیده شدن آب برنج مخلوط کشمش را در داخل برنج بریزید و منتظر بمانید تا پلو دم بکشد.
رب پلو
• هویج پلو
یک پلوی قدیمی و البته حسابی خوش آب و رنگ. رنگ و بوی فوق العاده این پلو حتما شما را هم سر اشتها می آورد. هویج پلوی اصیل شیرازی ترکیبی از برنج، هویج، گوشت چرخ کرده، شکر، زعفران، دارچین، پیاز و نمک است. برای تهیه این پلو هویج ها را خلال کرده در روغن کمی تفت می دهیم. شکر را در کمی آب حل کرده و بر روی هویج می ریزیم تا هویج ها کمی بپزد، سر آخر هم زعفران را اضافه می کنیم تا عطر و بوی غذایمان کامل شود. حالا گوشت چرخ کرده، پیاز، نمک و دارچین را مخلوط کرده، کوفته ریزه های خوشمزه را درست کرده و سرخ می کنیم. بعد از آبکش کردن برنج به هنگام دم گذاشتن لایه به لایه از مخلوط هویج و کوفته ها به آن اضافه می کنیم و منتظر می مانیم تا پلو دم بکشد. خلال پسته و بادام گام نهایی در تزیین این پلو خوشمزه و خوش عطر است.
انارپلو
• انار پلو
یک پلو مخصوص شیرازی های اهل دل، آن هم در بلندای شب یلدا. پلویی خوش رنگ و بو که ترکیبی از برنج، انار، گشنیز، مرغ، پیاز، زعفران، خلال پسته و نمک است. برای تهیه این پلوی زمستانی خوشمزه ابتدا سینه مرغ را با کمی ادویه و پیاز بپزید. در مرحله بعد پیاز را با انار و خلال پسته اندکی تفت دهید. حالا مرغ پخته را تکه تکه کرده و به مخلوط انار اضافه کنید. در مرحله آخر گشنیز و زعفران را اضافه کرده و بعد از چند دقیقه کوتاه شعله زیر ظرف را خاموش کنید. بعد از آبکش کردن برنج مخلوط را لایه به لایه به آن اضافه کنید.
لوبیا پلو
• لوبیا پلو

حتما شما هم لوبیا پلو را یک غذای ملی می دانید که در خانه اغلب ایرانی ها طبخ می شود اما باید بگویم این لوبیا پلو کمی متفاوت است و اصلا با لوبیای چشم بلبلی طبخ می شود. برنج، لوبیا چشم بلبلی، شوید، سینه مرغ، پیاز، هل، زعفران و نمک از اجزای تشکیل دهنده این پلو معروف شیرازی است. برای تهیه این پلو مرغ را با پیاز و کمی رب پخته و برنج را در آب می ریزیم. البته بهتر است همین جا به خاطر داشته باشید که می توانید به جای مرغ از همان کوفته ریزه های جذاب استفاده کنید و اتفاقا شیرازی ها به این مدل بیشتر علاقمندند. لوبیا را هم تا حد نیم پز شدن در آب پخته و آبکش می کنیم. چند ثانیه قبل از آبکش کردن برنج لوبیا را هم به آن اضافه می کنیم تا با هم چند جوش بزنند و نهایتا آبکش می کنیم. در این مرحله به هنگام دم گذاشتن برنج لایه به لایه شوید و مرغ یا کوفته ریزه ها را اضافه می کنیم و منتظر می مانیم تا دم بکشد. یک ته دیگ سیب زمینی زعفرانی به همراه ترشی لیمو یا سالاد شیرازی تکمیل کننده این پلو خاص است.

• دمپخت عدس
بازهم یک پلو مقوی و خوشمزه که مال خود خود شیراز و البته استان فارس است. ترکیبات اصلی این پلو کلم، عدس و برنج است و به سبک پلوهای قبلی سر و کله گوشت و کوفته ریزه هم اینجا پیدا می شود. هویج، پیاز و مخلوطی از ریحان، جعفری و ترخون به همراه نمک از دیگر مواد اولیه این غذای اصیل است. پیاز خلالی را به همراه زردچوبه و هویج در کمی روغن تفت داده و عدس را با آب به آن اضافه می کنیم تا کمی بپزد. کلم و سبزیجات را هم خورد کرده و اضافه می کنیم تا چند دقیقه بپزد. در مرحله آخر برنج را اضافه می کنیم. این دمپخت خوشمزه به دلیل ترکیباتی که دارد بسیار مغذی است.
قنبر پلو
• قنبر پلو
قنبر پلو هم یکی از غذاهای اصیل و اعیانی شیرازی است که اغلب در مجالس و مهمانی های مهم سرو می شود. به یاد داشته باشید که حتما این غذای خوشمزه را با سالاد شیرازی سرو کنید. برنج، گوشت چرخ کرده، کشمش، مغز گردو، پیاز، رب انار، آرد نخودچی، نمک و فلفل ترکیبات این پلوی خوشمزه هستند. گوشت را به همراه نمک و فلفل و آرد نخودچی به صورت کوفته قلقلی های کوچک درآورده و سرخ می کنیم. پیاز، رب انار، مغز گردو و کشمش را با هم تفت داده و کنار می-گذاریم. برنج را آبکش کرده و از مخلوط کشمش و گوشت لا به لای آن می ریزیم. پلو بعد از دم کشیدن آماده سرو است، نوش جانتان.
قورمه به
• قورمه به

یک خورشت خوشمزه که در میان انبوهی از خورشت های شیرازی با عطر و طعمی فوق العاده. خورشت قورمه به که با نان و یا برنج سرو می شود ترکیبی از به، گوشت، پیاز، لپه، زعفران، شکر، آب نارنج یا آب لیمو،نمک و زردچوبه است.
خورشت کنگر

• خورشت کنگر
یک خورشت خوش طعم دیگر که ترکیبی از کنگر، گوشت گوشفندی، آلو خورشتی شیرین، آب نارنج، ادویه خورشتی، پیاز، نمک و فلفل است. اگر علاقه ای به کنگر ندارید حتما با خوردن این خورشت نظرتان عوض می شود.
آش انار
• آش انار
شیراز پر از آش های متعدد و خوشمزه است اما در این میان، آش انار یک آش خاص و استثنایی است. آشی مخصوص شب یلدا که ترکیبی از آب انار، نخود، لوبیا چیتی، دانه های انار، برنج، سبزی آش، پیاز، گوشت چرخ کرده و نمک است. یادتان باشد گوشت ها را به صورت کوفته ریزه سرخ کنید. این آش زمستانی در شب یلدا لذتی چند برابر دارد.
کوفته هلو
• کوفته هلو
علاوه بر کوفته تبریزی یک کوفته خوشمزه دیگرهم وجود دارد که فقط و فقط مختص اهالی استان فارس است. این کوفته خوشمزه ترکیبی از گوشت چرخ کرده، هویج یا نرگسی رنده شده، پیاز، تخم مرغ، آرد نخودچی، شکر، پیاز و نمک و فلفل است. هسته و مرکز این کوفته خوشمزه با پیاز داغ، آلو بخارا، کشمش، زعفران و گردو پر می شود.
دو پیازه
• دو پیازه
یک خوراک ساده اما خوشمزه. دو پیازه شیرازی معجونی متشکل از پیاز، سیب زمینی، آب لیمو، جعفری، نمک، فلفل، زردچوبه و کره است. این غذا یک میان وعده سبک و خوشمزه است.